Publikované

Inšpirujte sa touto konopnou kuchárkou!

Produkty z konope

Možno ste už počuli o tom, že konopné semienka sú úžasnou superpotravinou. Rovnako to platí pre potraviny z nich vyrobené: konopný proteín a konopný olej.

Lenže čo s nimi v kuchyni? Mamka vás učila, ako urobiť knedľu. Ale nikto vás neučil, ako naložiť v kuchyni s konopnými semienkami.

A práve preto vyšla pred časom táto svelá pomôcka: konopná kuchárka.

Prelistujte si ju a načerpajte inšpiráciu!

Mudr Alexandra Frolkovicova-Konopna Kucharka by Paradigm Shift

Publikované

Málo cukru, veľa vlákniny a 7 ďalších dôvodov prečo jesť chia semiačka

Chia semiačka

Chia semiačka sú mimoriadne cenené pre ich schopnosť dodávať telu rovnomernú zásobu kvalitnej energie. Podľa jazyka starých Mayov „chia” doslova znamená „sila”. Z aztéckeho jazyka Nahuatl sa zas chia prekladá ako „niečo olejnaté”.

A vedeli ste, že chia semiačka sú vlastne semiačka šalvie (Salvia Hispanica)? Je to sympatická rastlinka s modrastými kvetmi a pochádza hlavne z oblastí južného Mexika a Guatemaly.

Aj napriek niekoľko tisícročnej tradícii sa chia semiačkam dostalo väčšej pozornosti až v posledných rokoch.

Vďaka svojim unikátnym kvalitám a nutričnému profilu sú modernou vedou o výžive klasifikované ako superpotravina.

Veď posúďte sami.

Dve polievkové lyžice chia semiačok dodajú:

  • 139 kalórii
  • 4 gramy bielkovín
  • 9 gramov kvalitných tukov
  • 12 gramov sacharidov – z toho však 11 gramov vlákniny
  • množstvo minerálov a vitamínov ako mangán, horčík, fosfor, zinok, draslík, vit. B1 a B2

Sú to rozhodne vlastnosti, ktoré ich robia jedným z najlepších zdrojov niekoľkých živín na pomer ich kalorickej hodnoty.

Chia semiačka

Okrem toho:

1. Chia semiačka sú nabité antioxidantmi

Antioxidanty ochraňujú citlivé tuky v semiačkach pred ich znehodnotením.

Pre ľudí sú antioxidanty dôležité hlavne pre ich schopnosť vychytávať voľné radikály, ktoré môžu spôsobovať poškodenia na molekulárnej úrovni buniek, predčasné starnutie a iné patologické zmeny.1

2. Zasýtia a potláčajú pocit hladu

Chia semiačka sa pri kontakte s vodou podobne ako ľan obalia jemným gélovitým obalom a dokážu tak viazať veľké množstvo tekutín (10 – 12 násobok ich hmotnosti). Táto vlastnosť, ako si ukážeme neskôr, sa dá výborne využiť pri výrobe pudingov a kaší. V podstate zvládajú akékoľvek zahusťovanie a dajú sa použiť aj do pečenia ako náhrada vajec.

Takisto absorbujú tekutiny aj v žalúdku, čím navodia pocit sýtosti a spomalia vstrebávanie.

3. Chia semiačka sú dobrým zdrojom kvalitného proteínu

Obsahujú všetkých 8 esenciálnych aminokyselín. Pre najlepšiu vstrebateľnosť sa odporúča semiačka zomlieť v mlynčeku na mak alebo rozdrviť v mažiari. Ak sú semiačka neporušené a v celku, využiteľnosť obsahu ich aminokyselín rapídne klesá.

4. Sú bohaté na Omega-3 mastné kyseliny

Skúmaním sa zistilo, že chia má na 1 gram viac Omega-trojky ako mäso lososa. Výrazne však prevažuje jedna mastná kyselina, ALA a ostatné mastné kyseliny s dlhým reťazcom (EPA, DHA), nie sú zastúpené takmer vôbec. Hoci určité percento ALA je v organizme premieňané na EPA a DHA, nie je to dostatočné množstvo. Spoliehať sa preto na semiačka chia ako na kompletný zdroj Omega-3 mastných kyselín, nie je veľmi rozumné. ALA je nevyhnutná pri množstve bunkových procesov, je silný antioxidant a podieľa sa na tvorbe glutatiónu, dôležitého pre silný imunitný systém.

5. Chia semiačka zlepšujú kvalitu krvi, čo môže pomôcť predísť srdcovo-cievnym ochoreniam

Počas dvoch štúdii podávali účastníkom stravu s prevahou chia semiačok, sójového proteínu, ovsených vločiek a nopalu (plody mexického kaktusu). Vyhodnotenie potvrdilo pokles LDL cholesterolu a triglyceridov, nárast HDL cholesterolu a redukciu zápalových procesov.

Pretože sa v štúdiách používali okrem chia aj iné potraviny, toto zlepšenie nemožno jednoznačne pripisovať semiačkam samotným.

Je preto pravdepodobné, že chia semiačka môžu znížiť riziko týchto ochorení, za predpokladu, že sú sprevádzané aj ďalšími zmenami v stravovaní.

6. Obsahujú množstvo živín potrebných pre zdravé kosti

Ide najmä o vápnik, fosfor a horčík.

Obsah vápniku je naozaj pozoruhodný. V 30 gramoch semiačok sa nachádza takmer 20% dennej odporúčanej dávky vápnika. Na jeden gram obsahujú viac vápnika ako väčšina mliečnych výrobkov. Sú preto excelentným zdrojom vápnika pre vegánov a ľudí, ktorí nejedia mliečne výrobky.2

7. Chia semiačka zlepšujú športový výkon aspoň tak, ako komerčné nápoje pre športovcov

Nasledujúca štúdia podporuje toto tvrdenie.3 Šiestim účastníkom bol pred výkonom podaný športový drink Gatorade nabitý sacharidmi alebo mix polovice objemu nápoja Gatorade a chia semien.

Športovci bežali jednu hodinu na bežiacom páse a následne ešte zabehli 10 kilometrov so snahou o najlepší čas.

Ich výkony boli takmer identické, inými slovami nahradenie polovice športového nápoja chia semiačkami nemalo na zlepšenie alebo zhoršenie výkonu žiaden vplyv.

Osobne by ma zaujímala ďalšia podobná štúdia, pretože sacharidy v chia sú prevažne vo forme vlákniny, čiže nemá veľký zmysel ich používať ako náhradu za rýchle cukry.

Ako zaradiť chia semiačka do jedálnička

Obiná kaša s chia a superfoods

Ak uvažujete o zaradení chia semiačok do vášho jedálnička, vedzte, že nie je nič ľahšie.

Samotné chutia skôr neutrálne, preto sú ideálne ako doplnok k sladkým aj slaným jedlám.

Pridajte ich do jogurtu, raňajkových cereálií, pečených koláčov, smoothies, ovocných štiav, v podstate sú vhodné na zahustenie čohokoľvek.

V ďalšom článku prinesieme recept na dezert s chia semiačkami plný superfoods chutí.

Alebo sa inšpirujte receptom na jahodový chia džem a chia puding s kokosovým mliekom a physalisom.


Zdroje:

Autor: Erik Goldschmidt

Publikované

Recept: Šalotková marmeláda s pivom a kakaovými bôbmi

Šalotková marmeláda - s tempehom pre vegánov

S kakaovými bôbmi sa dá experimentovať. Nemusíte ich použiť iba do sladkých jedál alebo do smoothie.

Vyskúšajte veľmi nezvyčajnú marmeládu. Nenatierajte si ju však na chlieb (môžete skúsiť aj to), ale použite ju ako prílohu, podobne ako sa niekedy používa brusnicový džem, v Anglicku mätová omáčka a v indickej kuchyni chutney (čatní).

Mäsožravci si tak túto marmeládu vychutnajú s mäsom, paštétou. Vegetariáni s tvrdými syrmi. A tip pre vegánov uvádzame nižšie.

Ingrediencie

Ingrediencie na šalotkovú marmeládu

  • 450 g šalotky
  • 2 lyžice oleja
  • štipka soli
  • štipka čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1/2 šálky piva
  • 1/4 šálky hnedého cukru
  • 2 lyžice sirupu z agáve (nevegáni môžu použiť med)
  • 3 PL balzamikového octu
  • 8 sušených sliviek bez kôstok, najemno nakrájaných
  • 1 kopcovitá lyžica drvených kakaových bôbov

 
 

Postup

1. Šalotku nakrájte na tenké polkruhy. Posoľte, okoreňte a na oleji na panvici s hrubým dnom asi 10 minút opražte, až kým je mäkká. Nemá zhnednúť! Miešajte pravidelne, aby sa nepripálila.

2. Pridajte cukor, pivo, agáve (alebo med), balzamikový ocot, slivky a kakaové bôby. Ďalej duste, až kým sa tekutina nevyparí. Cukor spolu so šalotkou skaramelizuje. Opäť miešajte, nesmie sa to s karamelizáciou prehnať.

3. Keď je šalotka pekne nahnedlá (ale nie prihorená), dáme preč z ohňa a preložíme do kompótového pohára alebo misky. V chladničke by mala marmeláda vydržať aj 2 mesiace.

A takto vyzerá výsledok:
Šalotková marmeláda s pivom a kakaovými bôbmi
Tip na servírovanie pre vegánov – šalotková marmeláda ako príloha k údenému tempehu.
Šalotková marmeláda - s tempehom pre vegánov

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Tento zaujímavý recept sme našli na stránke Davida Lebovitza.

Publikované

Ako chutia surové kakaové bôby a ako ich použiť

Kakaové bôby

Kakaové bôby pojedáme obvykle spracované (kakaový prášok, granko, čokoláda). Ale dajú sa jesť aj priamo surové a my vám to dokonca vrelo odporúčame!

U nás nájdete surové kakaové bôby v troch podobách:

Kakaové bôby
Tvrdosťou kakaové bôby pripomínajú orechy. To znamená, že sa dajú normálne, bez námahy pohrýzť, vylomenie zubov pri tom nehrozí 🙂 To môže byť pre niekoho prekvapením, lebo kakaový bôb na prvý pohľad pripomína skôr fazuľu. Ale naozaj – zahryznete sa a chrumkáte, či už bôby celé alebo drvené.

Chuť si najlepšie predstavíte, ak už poznáte 100%-nú čokoládu. Kakaové bôby samé o sebe nie sú vôbec sladké (do čokolády sa pridáva veľa cukru). Sú mierne horké, niekedy z nádychom kyslosti, hlavne v závere. Chuť nie je prudko výrazná a možno na prvý raz budete sklamaný – kde je tá čokoládovosť?

Konzistencia čokoládu nepripomína vôbec – kakaové bôby sa na jazyku nerozpúšťajú, nerozplývajú, treba ich hrýzť.

Málokto ocení kakaové bôby na prvýkrát. Keď ich však začnete chrumkať pravidelne, váš život už nikdy nebude ako predtým 🙂

  • Stačí len pár kakaových bôbov na to, aby bola zažehnaná túžba po čokoláde.
  • Obyčajná čokoláda (fialová kravička) sa vám bude zdať odporne mazľavá a lepkavá.
  • Rozplývanie sa na jazyku, ktoré ste dovtedy zbožňovali, začnete označovať slovami: Fuj, zalepilo mi to celú hubu 🙂
  • Tiež sa vám bežná čokoláda (fialová kravička) bude zdať strašne sladká (lebo ona aj naozaj strašne sladká je).
  • Čoraz viac budete oceňovať prirodzenú, výraznú a pritom nevtieravú chuť kakaových bôbov.
  • Všimnete, že kakaové bôby vás jemne povzbudzujú a prispievajú k dobrej nálade.
  • V poslednom štádiu sa na kakaových bôboch stanete závislý. Vďaka bohu za takúto závislosť! 🙂

Bez akéhokoľvek spracovania môžete jesť celé kakaové bôby so šupkou. Ak vám bude šupka pri jedení trošku prekážať (ona je dobrá, je to vláknina), skúste celé kakaové bôby lúpané. Alebo si ich vylúpte zo šupky sami, ide to jednoducho. Bôb sa pritom rozpadne, čiže hneď získate drvené kakaové bôby – cacao nibs. Drvené kakaové bôby (bez šupky) sa dajú tiež kúpiť, je to praktickejšie.

Ako pridať kakaové bôby do iného jedla

Takže už viete, že kakaové bôby sa dajú jesť len tak samé a nemusíte sa ich báť. Bez obáv ich však môžete kombinovať aj s inými potravinami.

  • Najjednoduchšie je posypať drvenými bôbmi smoothie, müsli alebo kašu – na ozdobenie aj na chuť.
  • Zomeľte pár bôbov spolu s kávou, bude to príjemná zmena. Káva chutí jemnejšie a kakaové bôby majú tiež jemnejšie povzbudivé účinky.

  • Výborne sa tiež hodia do ovocných šalátov. A možno vás to prekvapí, ale dokonca aj do zeleninových šalátov (zaujímavo chutí kombinácia kakaových bôbov a červenej cibule).

Ovocný šalát s kakaovými bôbmi

  • Namiesto kúskov čokolády pridajte drvené kakaové bôby do nepečených aj pečených dezertov. Tu je inšpirácia na nepečené raňajkové koláčiky.

Raw raňajkové koláčiky s kakaovými bôbmi

Vyskúšajte aj niečo nezvyčajné: Recept na šalotkovú marmeládu s kakaovými bôbmi

A čoskoro prinesieme aj recept na pesto z kakaových bôbov.

Veríme, že aj vďaka tomuto článku sa podobne ako my zbavíte závislosti na priemyslne spracovávanej čokoláde a objavíte čaro prirodzenej chuti kakaových bôbov.

Želáme vám s nimi veľa dobrej nálady 🙂

Publikované

Nezdravého Mikuláša pošlite do čerta. Darujte naozajstné dobroty.

Mikuláš

Mikulášskemu balíčku sa potešia rovnako deti aj dospelí. Deti kašlú na čítanie etikiet a s radosťou všetko čo najskôr zjedia. My dospelejší za začítame a často aj zhrozíme nad obsahom toho, čo sme dostali.

Čokoládové figúrky, najmä tie lacnejšie, majú od skutočnej čokolády dosť ďaleko. Obsah kakaovej sušiny je v lepšom prípade okolo 25 – 30%. Zvyšok je doplnený cukrom a mliekom. Nehovoriac o plnených figúrkach presladených glukózovo-fruktózovým sirupom.

Deti určite potešia aj lentilky, veď sú také krásne farebné. Najmä tie karmínovo červené, farbené exotickým hmyzom, no kto by odolal?

Ak dávate balíček milovaných osobám a nie svojim úhlavným nepriateľom, tak uprednostnite BIO mandarinky. Inak obdarovaný spolu s vitamínmi dostane aj dávku zvyškov pesticídov.
Prepáčte, figúrky!

NIEČO ZDRAVŠIE DO MIKULÁŠSKEHO BALÍČKA

Chcete svojim blízkym prospieť a nie uškodiť? Skúste tento rok do topánky vložiť niečo chutné a zdravé zároveň.

Tu je zoznam našich obľúbených dobrôt, čokolád a sladkostí, ktoré vám bez výčitiek svedomia odporúčame.

BIO ✓ VEGAN ✓ RAW ✓ PRIRODZENE BEZ LEPKU ✓

Sušené ovocie

  • Sušená moruša: sladučká ako med, v čínskej medicíne považovaná za liek
  • Goji: rovnako obľúbené v čínskej medicíne, ale najmä strašne chutné

Prírodné kakaové bôby

Čokolády pre kajšmentkov… ehm, pardón, fajnšmekrov

Orechy

Tyčinky

Chutné zmesi pre maškrtníkov

Tieto dobroty nielenže nikomu neublížia, ale práve naopak: dodajú vášmu telu prirodzené vitamíny, minerály a antioxidanty. A tie sú dôležité aj preto, aby sme sa v nasledujúcich mesiacoch vedeli lepšie vysporiadať so všelijakými virózami a prechladnutiami.

Ak si objednávku môžete vyzdvihnúť v Bratislave, radi vám ju odovzdáme až do piatku večera (po dohode prípadne aj cez víkend). Pri doručení poštou počítajte s dodacou lehotou min. 2 – 3 pracovné dni.

Prajeme vám veselého Mikuláša plného zdravých dobrôt 🙂

Publikované

Recept: Jesenné smoothie – husté, hutné a chutné

Vlašské orechy

Aj vaše telo si na jeseň pýta niečo hutnejšie a sýtejšie? Neznamená to, že sa musíte vzdať svojich ovocných smoothie. Stačí pridať zopár surovín, ktoré vašemu smoothie dodajú viac energie, zahrejú vás, povzbudia imunitu a nadlho vás zasýtia.

Jesenné smoothie - ingrediencie

Ingrediencie a postup

Orechy a semienka najskôr zomeľte. Ak máte extra výkonný mixér, môžete všetko zmixovať spoločne.

Hotové smoothie je také husté, že je to skôr kaša. Takže ho pokojte nalejte do misky, ozdobne bobuľkami goji a orechami a zjedzte lyžicou 🙂

Jesenné smoothie

Hrušky patria k najzdravším druhom ovocia. Obsahujú veľmi veľa vlákniny. Obsahujú aj vitamíny C, K, B2, B3 a B6. Z minerálov najmä vápnik, horčík, meď a mangán.

Vlašské orechy a semienka sú bohaté na zdraviu prospešné omega 3 mastné kyseliny.

Goji a zázvor povzbudia vašu imunitu.

Baobab a arónia vám dodajú vitamín C dôležitý na normálne fungovanie imunity. Okrem toho zvýšia absorbciu železa z ostatných surovín.

Zázvor a škorica vás vnútorne zahrejú.

Pohánka dodá energiu, obsahuje vápnik a fosfor na zdravé kosti.

Karob nahradí kakao, ale neobsahuje takmer žiadny tuk.

Okrem toho je celé toto smoothie plné antioxidantov a vlákniny.

Ak je to možné, uprednostnite BIO suroviny. Toto smoothie je raw, vegánske a prirodzene bez lepku.

Prajeme vám dobrú chuť 🙂

Publikované

Baobab: výživný pozdrav z Afriky

Baobab

Nápadné stromy baobabu sú symbolom Afriky. Málokto však vie, že jedlé plody baobabu sú cennou potravinou.

Boabab (lat. Adansonia digitata) rastie v Afrike a na Arabskom polostrove. Dosahuje výšku až do 30 metrov a priemer kmeňa do 11 metrov. Aby prežil v náročnom suchom podnebí, jeho kmeň slúži ako obrovská zásobáreň vody. Strom baobabu takto dokáže uskladniť až 100 tisíc litrov vody.

Plod baobabuPre Afričanov bol baobab odjakživa nepostrádateľnou súčasťou života: využíva sa jeho drevo, listy a plody.

Práve plody baobabu sú to, čo nás najviac zaujíma. Veľkosťou sa podobajú kokosovému orechu a majú taktiež tvrdú škrupinu. Vo vnútri sa nachádza svetlá dužina. Plody baobabu sa sušia priamo na strome, až kým samé (alebo s pomocou zberačov) neodpadnú.

Suchá dužina baobabu sa ľahko rozdrví na jemný belavý prášok. Ten sa už ďalej nespracúva, len sa prepraví do Európy a zabalí.

Prášok z baobabu je teda prirodzene raw (tepelne nespracovaný, surový). Neobsahuje žiadne konzervanty alebo prídavné látky. Baobaby sa pestujú bez akýchkoľvek postrekov a hnojiva, a teda aj prášok z baobabu, ktorý nájdete v našej ponuke, je BIO.

V čom je prášok z baobabu výnimočný?

Baobab obsahuje iba málo cukrov a tukov, ale zato veľmi veľa vlákniny. Obsahuje viac ako 12 vitamínov a minerálov, obzvlášť je bohatý na vitamín C, vápnik, železo a draslík. Je tiež zdrojom antioxidantov.

Kopcovitá lyžica baobabu pokryje až 33% vašej dennej potreby vlákniny. Vláknina vo výžive zohráva dôležitú úlohu. Pomáha udržiavať zdravý tráviaci trakt a tiež vám pomôže pri kontrole hmotnosti, pretože vám dodá pocit sýtosti na dlhšiu dobu. Pektín (druh rozpustnej vlákniny) funguje v krvi ako špongia a pomáha znižovať hladinu „zlých“ tukov a cholesterolu v krvi.

Na udržanie zdravej pokožky, kostí, krviniek, ďasien a zubov potrebujete vitamín C. Vaše telo tiež potrebuje vitamín C na to, aby dokázalo vstrebávať železo z potravy a na to, aby sa lepšie vysporiadalo s chorobami, najmä pri zvýšenej námahe. Prášok z baobabu obsahuje až 6x viac vitamínu C na 100 gramov ako pomaranče.

Vápnik je nevyhnutný pre zdravé a silné kosti. S tým vám baobab tiež môže pomôcť, pretože je veľmi dobrým zdrojom vápnika. Obsahuje ho dokonca 2x viac ako mlieko.

Zaraďte prášok z baobabu do svojho jedálnička!

Prášok z baobabu
Ak ste sa dostali až sem, určite by ste baobab radi vyskúšali. Hlavou vám asi vŕta: ako na to? Poradíme vám.

Najskôr vás však zbavíme všetkých obáv ohľadne chuti: prášok z baobabu má veľmi nenápadnú, jemne kyselkavú chuť.

Tu je zopár spôsobov, ako môžete baobab využiť. Na jednu dávku použite 1 kopcovitú lyžicu baobabu.

  • Rozmiešajte ho vo vode a popíjajte v priebehu dňa: budete mať rovnomerný prísun vitamínu C.
  • Pridajte ho do kaše alebo müsli. Ideálne pri teplote do 42°C, aby zostalo uchovaných čo najviac výživných látok.
  • Ochuťte ním smoothie. Baobab je ideálny do zelených smoothie, pretože vitamín C je potrebný na absorbciu železa.
  • Máte radi na raňajky toasty s džemom? Zamiešajte do džemu trochu prášku z baobabu a bude hneď výživnejší.

Na záver jedno africké príslovie:

Múdrosť je ako strom baobabu. Jeden človek ju nedokáže obsiahnuť.

Zdroje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Adansonia
http://betterbrekkie.com/why-baobab-is-good-for-you/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/7509077.stm

Publikované

8 dôvodov, prečo je tekvica dobrá pre vaše zdravie

8 zdravotných benefitov tekvice

Sezóna tekvice je v plnom prúde a mali by ste ju rozhodne využiť. A to nielen na výrobu halloweenskych lampášov, ale najmä v kuchyni. Tekvicová polievka, obľúbený americký tekvicový koláč (pumkin pie), pečená tekvica alebo pre priaznivcov raw food rôzne nevarené-nepečené variácie týchto pokrmov by vo vašom jedálničku nemali chýbať.

Prečo? Lebo tekvica je veľmi zdravá zelenina, ktorá vám môže priniesť aj takéto benefity:

1. S tekvicou budete mať ostrý zrak

Tekvica
Šálka uvarenej a popučenej tekvice obsahuje viac ako 200% odporúčanej dennej dávky vitamínu A. Vitamín A prispieva k udržiavaniu normálneho zraku.

2. Tekvica vám pomôže schudnúť

Tekvica
Tekvica je často prehliadaným zdrojom vlákniny. Jedna šálka tekvice obsahuje 3 gramy vlákniny a má iba 49 kalórií (205 kJ).

3. Tekvicové semiačka môžu pomôcť vášmu srdcu

Tekvicové semiačka
Orechy a semiačka, vrátane tekvicových semiačok, sú bohatým prirodzeným zdrojom rastlinných chemikálií nazývaných fytosteroly. Štúdie preukázali, že znižujú LDL čiže „zlý” cholesterol.

4. Tekvica môže znižovať riziko rakoviny

Tekvica
Ako aj ďalšie druhy oranžovej zeleniny (zladké zemiaky alebo mrkva), tekvica obsahuje betakarotén, ktorý môže zohrávať rolu v prevencii rakoviny.

5. Tekvica chráni pokožku

Tekvica
Karotenoidy, ktoré neutralizujú voľné radikály, bojujú aj proti vašim vráskam!

6. Tekvicové semiačka vám môžu zlepšiť náladu

Tekvicové semiačky
Tekvicové semiačka obsahujú aminokyselinu tryptofán. Ten je dôležitý pri produkcii serotonínu – hormónu ovplyvňujúceho našu náladu.

7. Tekvica vám môže pomôcť po náročnom výkone

Tekvice na poli
Zvyknete si po tréningu dať banán? Predstavte si, že tekvica obsahuje ešte viac draslíka. Na 100 gramov až 64 mg (banán 422 mg). Draslík pomáha vyrovnať hladinu elekrolytov v tele a umožňuje správnu fukciu svalov.

8. Tekvica môže podporiť váš imunitný systém

tekvica_6
Tekvica je pomerne dobrým zdrojom vitamínu C. Aj vyššie spomínaný vitamín A prispieva k normálnej funkcii imunitného systému.

Tekvicu kúpite v týchto dňoch na každom trhu a tekvicové semiačka takmer v každom supermarkete.

Ak chcete svoje zdravie podporiť, vyskúšajte aj ďalšie super semiačka a orechy z nášho e-shopu!

Zdroj: Huffingtonpost.com

Všetky obrázky: Creative Commons Licence; Attribution: 1. David R. Tribble, 2. Kreuzschnabel, 3. Sei, 4. Frenchtowner, 5. David R. Tribble, 6. Meng He, 7. Liz West

Publikované

Ešte nepoužívate kokosový olej? Ak chcete vedieť, o čo všetko prichádzate, čítajte ďalej.

Kokosový orech

McGyver medzi rastlinnými olejmi. Aj takto by sme mohli nazvať panenský kokosový olej. Pozrime sa spolu, prečo je tak ospevovaný a výnimočný.

Kokosový olej
Ešte pred tým, ako si kokosový olej našiel svoje miesto aj v gastronómií a začal sa užívať aj vnútorne, bol v našich končinách skôr známy ako kozmetický tovar.

Používal sa a dodnes sa používa na všetky možné kožné problémy, od akné, popálenín od slnka, ako balzam na pery, odličovač make – upu, alebo ako prostriedok proti vysychaniu pokožky hlavy a tvorbe lupín.

Vnútorné užívanie nebolo doporučované, pre vysoký obsah nasýtených mastných kyselín. Následným skúmaním sa prišlo na to, že kokosový olej sa od iných (nezdravých) tukov, líši práve skladbou a zastúpením spomínaných mastných kyselín.

V margarínoch, stužených tukoch, mäse – hlavne jahňacom, hovädzom a bravčovom prevažujú nasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom. U kokosového oleja sú to nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom a to je podľa vedcov veľký rozdiel. Zásadný problém vychádza z tvrdenia, že ľudské telo nedokáže jednoznačne rozoznať tieto „dlhé“ mastné kyseliny, nedokáže ich rozložiť a dochádza k ich akumulácii v bunkách.

Nadmerná konzumácia nezdravých tukov je spájaná so zvyšovaním zlého (LDL) cholesterolu v krvi a zvyšovaním pravdepodobnosti srdcovo – cievnych ochorení. U kokosového oleja k tomuto javu podľa vedeckých zistení nedochádza. Posledné výskumy poukazujú práve na fakt, že konzumácia kokosového oleja pomáha efektívne zvyšovať hladinu dobrého (HDL) cholesterolu a tým upravuje pomer LDL a HDL v krvi.

kokosove-orechy

Sám som ho počas skúšania nízkosacharidovej diéty jedol vo väčších množstvách (asi 5-6 kg v priebehu 9 mesiacov) a krvný test z tohto obdobia neukázal zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi. Určite ho ale bez prísnej úpravy stravy a celkového životného štýlu neodporúčam požívať v takýchto dávkach.

Pojem „dobrý“ a „zlý“ cholesterol je bežne zaužívaný, keď príde reč na túto tému. Rozdelenie cholesterolu na „dobrý“ a „zlý“ môže pôsobiť trošku zavádzajúco. Cholesterol je vždy len jeden. Čo sa líši, sú lipoproteíny, ktorými je cholesterol transportovaný v krvnom riečisku. Týmto otvárame úplne novú tému, vhodnú na samostatný článok a momentálne sa jej podrobnejšie venovať nebudeme.

Pri výbere kokosového oleja treba mať jasno, na čo ho chceme použiť. Na tepelnú úpravu jedál zvolíme rafinovaný olej (je teplotne stabilnejší ako panenský), na studenú kuchyňu, do dezertov a na vonkajšie použitie siahneme skôr po panenskom, za studena lisovanom oleji.

Rafinovaný znesie teplotu až 232°C bez toho, aby sa začal odparovať. Panenský má bod odparovania podstatne nižší, len 177°C a tepelnou úpravou dochádza k znehodnoteniu niektorých jeho zdraviu prospešných vlastností.

Spomedzi mnohých, kladných vlastností panenského kokosového oleja vyberám:

  • Pôsobí protizápalovo, protivírovo a tiež proti kvasinkám a plesniam.
  • Stimuluje metabolizmus.
  • Predstavuje priamy zdroj energie – z tráviaceho traktu ide rovno do pečene, kde sa premieňa na využiteľnú energiu.
  • Podporuje trávenie.
  • Pri pravidelnom užívaní pôsobí na hormonálny systém.
  • Dá sa použiť ako prírodná zubná pasta na bielenie zubov.
  • Poslúži ako opaľovací krém, zvlhčovať pokožky, dokonca ako deodorant.
  • A mnoho iného, stačí trošku pogoogliť 😉

Na záver treba zdôrazniť, že ako so všetkým, tak aj s kokosovým olejom platí, všetko s mierou a rozhodne netreba nič preháňať. Stará, známa pravda sa týka hlavne vnútorného užívania, mazať sa ním môžeme, koľko sa nám ráči.

RECEPT NA SUPERFOOD DEZERT S KOKOSOVÝM OLEJOM – „ŠUHAJDY“ 🙂

Raw šuhajdy s kokosovým olejom

Postup prípravy:

Kokosový olej vložíme do misky a tú vložíme do nádoby s teplou vodou, kým sa olej nerozpustí. Chia semiačka rozdrvíme v mažiari alebo mlynčeku na kávu. Všetky ingrediencie zmiešame, vlejeme do pripravených foriem. Vložíme na 2 hodiny do mrazničky stuhnúť a môžeme podávať.

Verím, že vás článok inšpiroval a chcete sa o spomínanom dare z prírody dozvedieť viac alebo si ho už rovno vyskúšať na vlastnej koži a chuťových bunkách 😉

Zdroje:

Autor: Erik Goldschmidt

Publikované

Recept: Kokosový chia puding s physalisom

Jeden z najobľúbenejších spôsobov využitia chia semienok je chia puding. Nie je to puding, ako si ho bežne predstavujeme – žiadny BB puding z vášho detstva sa nekoná 🙂

Chia semienka majú totiž tú zvláštnu vlastnosť, že v tekutine nabobtnajú, zahustia ju, vytvoria gélovitú konzistenciu. A preto ten názov puding – skrátka hustý dezert.

V našom recepte použijeme vynikajúce kokosové mlieko Vegalife, ktoré pudingu dodá tú správnu kokosovú chuť. Na ochutenie a dozdobenie použijeme ďalšiu exotickú surovinu – superovocie physalis.

Chia puding s physalisom

INGREDIENCIE

POSTUP

Sušený physalis namočíme cez noc alebo na niekoľko hodín do vody (asi 1 dcl). Prípadnú prebytočnú vody zlejeme a physalis rozmixujeme na kašu.

Do pohára nalejeme kokosové mlieko (pred použitím v plechovke pretrepať). Pridáme chia semiačka, kokosový nektár (príp. iné tekuté sladidlo) a zamiešame. Necháme odstáť v chladničke min. 2 hodiny, prípadne dlhšie.

Keď chia nabobtná a vznikne hustý puding, rozložíme navrch rozmixovaný physalis. Môžeme dozdobiť aj čerstvým physalisom.

Toto množstvo vystačí na jednu veľkú alebo 2 menšie porcie pudingu.

ČO JE PHYSALIS A PREČO JE TO SUPEROVOCIE

Physalis
Čerstvý physalis sa väčšinou v gastronómii používa na zdobenie dezertov. Príroda mu vymyslela veľmi efektný dizajn 🙂 Ale v čínskej medicíne je využívaný ako liek (kašeľ, horúčka, zmiernenie zápalov).

Chutí sladko-kyslo-horko. Len ťažko sa dá k niečomu prirovnať. Možno vzdialene pripomína egreš alebo kiwi.

Je bohatý na bioflavonoidy, vitamín C, vitamín A a vitamíny skupiny B. Obsahuje veľa vlákniny. Napodiv má až 16% bielkovín.

Physalis nájdete aj pod rôznymi inými názvami: po slovensky machovka, po česky mochyně, po anglicky aj golden berry, alebo Inca berry.

Zdá sa vám, že sa physalis podobá na cherry paradajku? Nie je to náhoda. Patria do rovnakej čeľade (rovnako aj goji, ashwagandha, baklažán…)

Máte radi chia semienka alebo physalis? Poznáte nejaký dobrý recept? Podeľte sa oň v komentároch!

Svetlana Durčáková