Publikované

Ako rastú kešu orechy a prečo sú také super?

Kešu oriešky

 

Každý pozná kešu, ale asi len málokomu napadlo vygúgliť si, ako vlastne rastú.

A veru je to prekvapenie! Kešu sa na prvý pohľad nepodobajú orechom v škrupine tak, ako ich poznáme. Kešu oriešok „visí“ na konci plodu, ktorý sa nazýva aj kešu jablko.

Plody kešu

Mimochodom, aj tieto plody sú jedlé (robí sa z nich džem, čatní, nápoje), ale väčšina z nich zostáva nevyužitá.

Lebo každý chce len tie vynikajúce… pražené.. solené… kešu oriešky!

Počkať, tu niečo nesedí! Nedá sa to aj inak? Bez tepelnej úpravy – raw? Tak, aby v nich boli zachované všetky živiny?

BEŽNÉ NEPRAŽENÉ KEŠU NIE SÚ RAW

Veru tak, aby bolo možné odstrániť oriešok z tvrdého obalu, pomáhajú si spracovatelia všelijakými metódami. Najčastejšie sa orechy v škrupine varia v horúcom oleji, naparujú a nakoniec sušia horúcim vzduchom. Nehovoriac o pražení, ktoré nasleduje potom.

Existuje aj iný šetrnejší spôsob spracovania. Keďže je náročný na čas aj manuálnu prácu, prejaví sa to samozrejme na vyššej cene. Ale stojí to za to: raw kešu oriešky sú lahodnejšie, mäkšie a sladšie. Ale hlavne: zachovajú si všetky vitamíny, minerály, enzýmy a fytochemikálie, ktoré sa pri tepelnej úprave môžu stratiť.

Ručne spracovávané kešu oriešky sa zbierajú zo zeme – zo zrelých, opadaných plodov. Najskôr sa sušia, potom sa špeciálnymi nožmi ručne odstraňuje tvrdá škrupina. Ešte na nich zostane jemnejšia šupka. Tá sa po ďalšom sušení (do 40°C) odstráni opäť ručne látkovými rukavicami.

Kešu strom

KEŠU MLSAJTE LEN TAK, ALEBO SI TO TROCHU SKOMPLIKUJTE

Niekedy mi pripadá až smiešne, ako si život bez varenia vieme pekne skomplikovať vymýšľaním všelijakých receptov 🙂

Takže máte na výber: zjesť len tak za hrsť orechov alebo si z nich môžete pripraviť výborné raw kešu mlieko, maslo, pomazánky, dezerty. Bude vám k tomu stačiť mixér. Pred takýmto použitím odporúčame kešu aspoň na pár hodín namočiť do vody. Na ich rozmixovanie potom postačí aj bežný ponorný mixér.

Odporúčame kešu rastlinné mlieko pripravené s Chufamixom.

PREČO SÚ KEŠU SUPERPOTRAVINA?

Podobne ako iné orechy, aj kešu sú zdrojom viacerých minerálov (horčík a meď pre zdravé kosti), vitamínov (skupiny B, K) a antioxidantov.

Kešu orechy obsahujú až 18% bielkovín a hlavne vegáni a vitariáni by ich preto mali do svojho jedálnička zaradiť pravidelne.

Jedna z aminokyslín, ktoré kešu vo vyššom množstve obsahujú, je aj tryptofán. Z neho sa potom v našom tele „vyrába“ serotonín – hormón šťastia, ktorého nedostatok spôsobuje depresie. V dokumente Food Matters (Na jedle záleží) hovorí expert na liečbu vysokými dávkami vitamínov Dr. Andrew Saul: „Dve hrste kešu majú terapeutický účinok Prozacu.”

Máte radi kešu? Poznáte nejaký dobrý recept? Podeľte sa oň v komentároch!

Svetlana

Publikované

Prírodné sladidlo, bezlepková múka a proteín v jednom? Mesquite!

Mesquite

Apači, Komančovia a Mohawkovia na mesquite fungovali už pár sto rokov dozadu, ich predkovia omnoho skôr. K nám sa táto zaujímavá a jedinečná plodina dostala len nedávno.

Mesquite je názov pre viacero strukovinových rastlín. Práve mletím strukov konkrétnych druhov kríkov a stromov sa vyrába bledo-hnedý, až žltý prášok s mimoriadnou výživnou hodnotou a charakteristickou, sladko – orieškovou chuťou.

Pre svoj silný nutričný profil sa mesquite nachádza v skupine potravín zvanej superfoods – superpotraviny. V sto gramoch prášku z mesquitu nájdete 16 gramov proteínov. Z aminokyselín prevláda lyzín, dôležitý pre absorbciu kalcia a nevyhnutný pre tvorbu kolagénu.

Obsah bielkovýn však nie je hlavný dôvod, prečo prášok z mesquitu do svojho jedálnička zaradiť. Mesquite je skvelým zdrojom organického vápnika, železa, mangánu, draslíku a zinku, potrebného pre vyvážené fungovanie imunitného systému.

Prášok navyše neobsahuje lepok a pre telo predstavuje nezanedbateľný zdroj postupne uvoľňovanej energie.
Mesquite
Zaujímavosťou a prednosťou je aj nízky glykemický index (25). Obsah vlákniny je vyšší, mesquite sa trávi pomalšie a nespôsobuje výkyvy hladiny cukru v krvi. Je vhodným doplnkom stravy diabetikov a u nediabetikov pomáha udržiavať zdravé vylučovanie inzulínu.

Potomkovia kmeňov, v ktorých sa mesquite stále konzumuje, cukrovku dodnes nepoznajú. Naopak, v kmeňoch, kde od konzumácie upustili a hlavnú zložku potravy začali tvoriť jedlá z múky, množstvo ľudí s cukrovkou stále rastie.

Pre svoju prirodzene sladkú, karamelovo – orieškovú chuť je využiteľný ako prírodné sladidlo a dochucovadlo.

Okrem pozitívneho vplyvu na ľudské zdravie zohráva dôležitú úlohu aj environmentálny aspekt pestovania tejto plodiny. Hlboko siahajúce korene zabraňujú erózii pôdy a namiesto jej rozrušovania ju držia pokope aj v extrémne suchom podnebí.

Mesquite teda neprospieva len nám ľuďom, ale aj Zemi, tým, že pomáha udržiavať flóru a reliéf miest, kde rastie.

AKO MESQUITE ZARADIŤ DO JEDÁLNIČKA A S ČÍM HO KOMBINOVAŤ?

Prášok môžeme miešať s múkou v pomere 25% – 75% a použiť zmes na pečenie koláčov, tort, medovníkov. Ak nemáme v pláne alebo v obľube pečenie, mesquite sa dá využiť ako výživné ochucovadlo do smoothies, nevarených kaší (napr. mixovaná pohánka), ovocných šalátov, výrobu sladkostí a dezertov.

RECEPT NA MESQUITOVO-ČOKOLÁDOVÉ SUPERFOOD GULIČKY

Recept - superfood guličky a mesquitom

(cca 12 kusov)

Postup prípravy

1. Goji namočíme na do vody, nech zmäknú. Postačí 5 minút.
2. V kuchynskom robote mixujeme orechy, kým neostane žiaden veľký kus. Ak máme čas, orechy môžeme pred použitím na pár hodín namočiť.
3. K rozmixovaným orechom pridáme mesquite a kakaový prášok.
4. Na záver pridáme hrozienka a odkvapkané goji, drť kakaových bôbov a mixujeme, pokým sa v robote alebo mixéri nezačne formovať cesto.
5. Rukou tvarujeme do guličiek. (môžeme dodatočne obaliť v kakaovom prášku alebo kokosovej múčke)
6. Môžeme rovno jesť alebo nechať hodinku odstáť v chladničke.

Poznáte nejaký iný spôsob využitia tohto jedinečného prášku? Podeľte sa o ne s nami v komentári.

Užitočné stránky:

Autor: Erik Goldschmidt

Publikované

Kvalitný a bezpečný proteín? Vyskúšajte konope. Povieme vám prečo.

Konopný proteín skúsenosti

 

Nie veľmi lichotivý závoj natiahnutý pred rastlinu konope sa už aj na Slovensku rozplýva a ľudia ho začínajú čoraz viac vyhľadávať pre jeho jedinečné nutričné hodnoty a kvality. Máme na mysli konopu s minimálnym až žiadnym obsahom tatrahydrocanabinolu (THC), pre ktorý je obľúbená v inej skupine užívateľov. 🙂

Po latinsky Cannabis sativa, konkrétne jej semiačka sú vynikajúcim zdrojom komplexného proteínu. Komplexného preto, lebo obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, potrebných na správne fungovanie organizmu. Naše telo ich ich nedokáže syntetizovať z iných zdrojov a je odkázané na ich prijímanie zvonka.

Ak nepatríte práve k fanúšikom mäsa a sóje, proteín z konope je niečo, čo by vás určite mohlo zaujímať.

Konzumácia mäsa je v dnešnej zvláštnej dobe riziková sama o sebe. Bez čistého a dôveryhodného zdroja mäsa odchovaného vo voľnom výbehu a pastvinách, človek väčšinou riskuje, že spolu s mäsom do seba dáva aj rastové hormóny, antibiotiká a slanú vodu. Okrem zdravotných dopadov „mäsožravstva“ je tu samozrejme ešte etická stránka veci. Niekto jednoducho nechce byť živý z utrpenia iných bytostí.

Diskusie a debaty o tom, či je sója vhodná pre ľudí, zrejme tak skoro neskončia. Ak chceme byť na bezpečnejšej strane, zaradíme potraviny zo sóje do jedálnička len príležitostne. K istejšej voľbe patrí tempeh, miso alebo natto. O tofu, sójových granulátoch, proteínoch a izolátoch platí, čím menej, tým lepšie. Článkov aj vedecky podložených tvrdení o sóji a GMO alebo fytoestrogénoch je plný internet, stačí len použiť Google a vytvoriť si vlastný názor.

Konopný proteín prášok

30 gramov lúpaných konopných semienok obsahuje pekných 11 gramov proteínu, no súčasne takmer 13 gramov tukov. Také množstvo tukov nemusí vyhovovať každému, najmä ak hlavnú časť energie čerpá z jednoduchých cukrov ovocia. Fruktóza a tuky totiž nie sú najväčší kamaráti. Tuky zabraňujú jednoduchému vstrebávaniu rýchlych cukrov do buniek a ten sa potom zbytočne dlho zdržiava v krvi.

Čistý konopný proteín neobsahuje toľko tukov a dobre sa kombinuje napríklad aj s banánmi – ovocím s vysokým obsahom fruktózy.

Konopný proteín z našej ponuky je kvalitná 50% bielkovina, tvorená všetkými aminokyselinami. Oproti živočíšnemu a sójovému proteínu má konopný pre ľudský organizmus oveľa lepšiu vstrebateľnosť a využiteľnosť. V surovom stave neobsahuje tripsínové inhibítory, tak ako to je v prípade sóje, a preto je vhodný aj pre raw vegánov.

Krásne sa hodí do smoothies, dipov, nátierok, zeleninových štiav, či dokonca jednoduchej vegánskej zmrzliny. Spôsobov, ako ho prijať, je rozhodne viac a aj tu platí, že fantázii za medze nekladú.

CHUTNÝ A OSVEDČENÝ RECEPT NA ZELENÝ SMOOTHIE

  • 1-2 polievkové lyžice konopného proteínu (10-15g)
  • 1 banán
  • 2-3 datle namočené vo vode približne 30 minút
  • väčšia hrsť špenátových listov alebo inej listovej zeleniny
  • 1 čajová lyžica kokosového cukru
  • 1/2 čajovej lyžice cejlónskej škorice
  • a 1 lepší mixér 😉

Smoothie je vhodný ako raňajky alebo rýchly obed, zasýti a dodá nám kvalitnú energiu a živiny.

Konopné smoothie

Veríme, že aj tento článok napomôže k lepšej informovanosti a rozšíreniu povedomia o konope a všetkých kvalít, ktoré ponúka.

Máte vlastné skúsenosti so zaradením konopného proteínu do jedálnička?

Podeľte sa o ne s nami v komentári.

Ďakujeme.

Zdroje: http://nutritiondata.self.com/facts/custom/629104/2

Autor: Erik Goldschmidt

Publikované

Recept: Jahodový džem s chia semienkami (raw)

 

Džem sa robí s pridaným pektínom a množstvom cukru. A dlho sa varí.

NIE!

My vám dáme iný recept. Zahusťovadlo (pektín) nahradíme chia semienkami. Majú tú vlastnosť, že vytvárajú gélovitú konzistenciu. To náš jahodový džem krásne zahustí.

Tento džem sa nevarí, jahody treba len rozmixovať. V chladničke vydrží (teoreticky) aj pár dní. Ale je taký dobrý, že ho zaručene zjete skôr!

Jahodový chia džem

INGREDIENCIE

  • 1 kopcovitá šálka jahôd
  • šťava z 1/2 citróna
  • 3 polievkové lyžice sirupu z agáve (BIO, raw), prípadne iného sladidla
  • 5 polievkových lyžíc BIO chia semienok
  • 1/2 vanilkového lusku (voliteľné)

POSTUP

Rozmixujeme jahody, citrónovú šťavu, sirup z agáve a vnútro z vanilkového lusku. Na záver pridáme 5 lyžíc chia semienok a ešte pár sekúnd mixujeme.

Prelejeme do pohára a necháme odstáť v chladničke, najlepšie cez noc.

Z tohto množstva budete mať asi 3/4 šálky džemu. Konzistencia sa môže mierne líšiť podľa toho, ako vodnaté sú jahody.

AKO HO SPAPAŤ

Pravdepodobne ho zjete len tak… alebo si ho dajte na raw sušienky.

Chia semienka

PREČO SÚ CHIA SEMIENKA TAKÉ FAJN

  • spomaľujú trávenie a udržiavajú stabilnú hladinu cukru v krvi
  • obsahujú veľa vlákniny
  • sú bohaté na omega 3 mastné kyseliny (srdce, cievy)
  • majú aj veľmi veľa vápnika a fosforu (kosti, zuby)
  • tiež majú pomerne vysoký obsah bielkovín

Prajeme vám dobrú chuť!

Svetlana

Publikované

Video: Sme tým, čo jeme (o vegánstve a superpotravinách)

Rozhovor v lese

Potraviny sú dôležité, ale nie najdôležitejšie. Najdôležitejšia je láska a to, aby sme sa k sebe navzájom správali čo najviac ohľaduplne. Nielen medzi nami ľuďmi, ale aj k zvieratám a našej planéte.

Obmedzením spotreby živočíšnych produktov, či ich úplným vylúčením z našej kuchyne (alebo i šatníka a kúpeľne), dokážeme svet zbaviť množstva zbytočného utrpenia.

Pritom sa nemusíme obávať toho, že by nám rastlinná potrava nedokázala poskytnúť všetky živiny. Dnes sú nám dostupné zdroje z celého sveta a výživové doplnky, ktoré našu stravu vhodne rozšíria.

Jedálniček človeka, ktorý prejde na vegánsku/ vegetariánsku stravu, tak môže byť dokonca bohatší a plnohodnotnejší, ako jedálniček bežného ‚mäsožravca“.

Vhodným spôsobom doplnenia živín sú aj tzv. superpotraviny – superfoods. Vyznačujú sa vysokým obsahom výživových látok, či už mikro- alebo makronutrientov.

V nasledujúcom videu predstavujem svoje dve najobľúbenejšie superpotraviny. Sú to konopné semienka a kakaové bôby.

Tieto dve superpotraviny sú mi sympatické práve tým, že sú také ‚obyčajné“ i neobyčajné zároveň. Každý o nich vie, ale nie každý pozná ich skryté benefity, skrytú silu.

Verím, že vás video inšpiruje a ochutnáte tieto produkty v ich čistej, prírodnej podobe. Ak s nimi práve začínate, odporúčala by som vám na úvod:

  • lúpané konopné semienka: majú jemnú chuť, ale pozor – sú dosť mastné. Môžete nimi len tak posypať hocijaké jedlo, pridať ich do smoothie, kaše, či dokonca si z nich vyrobiť rastlinné mlieko.
  • drvené kakaové bôby: sú jemnejšie ako celé bôby, pretože sú zbavené šupky. Chrumkajte ich len tak samé, alebo nimi posypte ovocný šalát. Tiež sú dobré v smoothie – ako chrumkavé prekvapenie.

Prajem vám dobrú chuť 🙂

Svetlana Durčáková

Publikované

Čučoriedka – malý modrý zázrak z prírody

Čučoriedky

Čučoriedky si za posledné roky získali toľko rôznych pozitívnych prívlastkov, že o nich môžeme právom hovoriť, že patria medzi jedno z najzdravších ovocí na svete. Toto tvrdenie už potvrdilo aj niekoľko desiatok svetových výskumov zameraných na vyhodnotenie vplyvu konzumácie tejto šťavnatej modročiernej bobuľky na naše zdravie. Zaujíma vás, s čím všetkým vám čučoriedka dokáže pomôcť?

Zoznam zdravotných benefitov čučoriedok je skutočne veľmi dlhý. Poďme sa pozrieť na 3 najvýznamnejšie.

Baktérie traste sa

Vďaka vysokému zastúpeniu pterostilbénu a epikatechínov, čučoriedky chránia naše sliznice pred usadzovaním viacerých škodlivých baktérii, a to najmä baktérií typu: Escherichia Coli a Helicobacter. Tie, ako sa zistilo, sú zodpovedné za vredy, rakovinu žalúdka, hrubého čreva a infekcie močových ciest. Antibakteriálne vlastnosti čučoriedok nachádzajú svoje uplatnenie aj ako podporná liečba pri nádche, chrípke, angíne či zápale priedušiek.

Hnačka nemá šancu

ČučoriedkyO čučoriedkach sa už dlhšie vie, že sú vhodnou zbraňou proti črevným katarom a hnačkám. V tejto súvislosti ich môžeme použiť dokonca v ich viacerých formách. Účinné sú nielen ako kompót, ale aj ako sušené či dokonca v podobe čaju alebo vinného výluhu.

Nočné videnie realitou

Počas druhej svetovej vojny sa v súvislosti s čučoriedkami prišlo na zaujímavú vec. Britskí piloti, ktorí pravidelne konzumovali čučoriedkový džem, začali hlásiť zlepšenie nočného videnia. Áno, je to tak, čučoriedka je mimoriadne účinná aj na šeroslepotu. Regeneruje očné farbivo a dokáže tak podstatne zlepšiť videnie predovšetkým pri zlých svetelných podmienkach. Jej pozitívny vplyv sa potvrdil aj ako prevencia zhoršovania zraku vplyvom starnutia, či ako prevencia vzniku sivého zákalu a makulárnej degenerácie.

Na záver niekoľko nutričných faktov o čučoriedkach

Čučoriedky obsahujú:
– vitamíny: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12
– minerály: železo, zinok, vápnik, jód, selén, horčík, draslík, fosfor, mangán, sodík
– mastné kyseliny: omega 3, omega 6, omega 9
– 21 esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín
– 25 druhov antioxidantov

Tak čo, ešte stále váhate, akú superpotravinu by ste si mali doplniť do svojho jedálnička?
Verte, že čučoriedkami nič nepokazíte, priam naopak, podporia vaše zdravie nech vás trápi čokoľvek.

V ponuke nášho eshopu máme čučoriedky v podobe prášku v BIO kvalite, bez tepelnej úpravy (vhodné pre vitariánov, „rawfoodistov“). A tak vám nič nebráni dopriať si ich v každom ročnom období.

Tento článok vznikol za spolupráce s encyklopédiou ovocia a zeleniny: zelovoc.nazdravie.sk

Publikované

Ako sa pestuje maca

Machu Picchu
Ticlio Anticona
Photo Flickr by inyucho

Maca (Lepidium meyenii) sa pestuje v pohorí Andy v Peru. Najdôležitejším regiónom pestovania koreňa maca je oblasť Junin. Z hlavného mesta Peru Limy sa tam dá dostať po 310 kilometrov dlhej ceste naprieč Andami cez vysokohorský priesmyk Anticona (Ticlio), ktorý je vo výške 4818 mestrov nad morom. Prejdenie tejto vzdialenosti autom trvá približne 5 a pol hodiny, pretože po kľukatých cestičkách sa dá ísť maximálne rýchlosťou 30 – 40 km/hod. Navyše si na ceste treba dávať pozor na stáda oviec a lám.

Táto oblasť je pomerne suchá a kvôli vysokej nadmorskej výške sú tu veľké teplotné výkyvy medzi dňom a nocou. Na takéto podmienky sa adaptovalo len málo stromov a krajine dominujú najmä nízke kríky a trávnatý porast. Len v okolí potokov a riek sa dá nájsť viac vegetácie, ktorá kontrastuje s vysušenými, vetrom ošľahanými okolitými kopcami.

Maca sa začína pestovať na opačnej strane Ánd v nadmorskej výške 3000 – 3600 metrov. V týchto oblastiach sa pestujú hlavne rôzne odrody zemiakov a kukurice. Terasovité políčka, ktoré umožňujú ich pestovanie, sú dokonca aj v nadmorských výškach okolo 3000 metrov. Drobní farmári potom predávajú vypestované zemiaky, kukuricu, koreň maca a ďalšie plodiny na miestnych trhoch v malých mestách. V týchto oblastiach je maca pre obyvateľov Ánd jednou z hlavných zložiek stravy, podobne ako fazuľa, ryža a zemiaky.

Maca sa v Peru stala vemi obľúbenou v posledných 5 – 7 rokoch. V oblasti Junin, prípadne v hlavnom meste Lima, sa vyrábajú rôzne produkty z koreňa maca: víno a likéry, instantné nápoje, med s prídavkou maca, džemy a zaváraniny… maca sa konzumuje v rôznych podobách po celom Peru.

Andy
Photo Wikipedia by David Baggins

Maca rastlinaMaca sa pestuje ako jednoročná plodina. Dá sa pestovať na tom istom poli dva roky po sebe, následne zem leží štyri roky ladom. Trvá asi osem mesiacov, kým maca vyrastie so semienka do veľkosti koreňa, ktorý sa dá používať na spracovanie. Keď má rastlina asi 7 mesiacov, začína kvitnúť drobnými kvietkami, z ktorých sa tvoria semienka. Krátko nato nastáva aj zber celej rastliny. Maca sa potom umyje a vysuší, pričom je prikrytá, aby na ňu slnko cez deň príliš nepálilo, prípadne aby ju nezničil dážď a studený vietor. Následne sa dá rastlina do sieťkovaných vriec a vymlátia sa z nej semená. Tie sa použijú na pestovanie v budúcom roku. Po vyzbieraní semien sa oddelí maca koreň, nechá sa celkom vysušiť a roztriedi sa podľa veľkosti a kvality.

Keď sú korene úplne suché, skladajú sa vo vreciach v betónových skladoch, pokiaľ ich neodvezú na ďalšie spracovanie do Limy.

Úspešnosť pestovania rastliny maca závisí na rôznych faktoroch z ktorých najdôležitejšie sú ročné zrážky a ochrana rastliny pred ovcami a lamami vikuňa, pretože políčka nie sú ohradené plotmi alebo pletivami.

Pestovanie rastliny maca je dôležitým a vítaným zdrojom príjmu pre rodiny žijúce v týchto oblastiach.

Peru
1. Flickr by Shifted*Exposure
2. Flickr by jennifrog
3. Wikipedia by Luca Galuzzi: http://www.galuzzi.it

Autorka článku: Svetlana

Publikované

Goji v tradičnej čínskej medicíne

Goji (kustovnica čínska, lat. Lycium barbarum alebo Lycium chinense, v mandarínskej čínštine Gou Qi Zi) je rastlina z čeľade ľuľkovité (Solanaceae). Je teda príbuzná nám dobre známym druhom zeleniny, ako sú zemiaky, paradajky, baklažán alebo chilli paprika.

Z rastliny goji sa konzumujú jej plody – červené bobule (angl. goji berries), ktoré majú výbornú chuť. V tradičnej čínskej medicíne sa im pripisujú priam zázračné účinky:Goji

  • ochrana pečene
  • zlepšenie zraku
  • zlepšenie sexuálnych funkcií a plodnosti
  • posilnenie nôh (pevnosť kostí, ohybnosť kĺbov)
  • posilnenie imunitného systému
  • zlepšenie krvného obehu
  • dlhovekosť

Pozitívne účinky goji na zrak potvrdzuje nielen tradičná čínska medicína, ale aj vedecké výskumy. Goji bobule obsahujú betakarotén (provitamín A) a antioxidant zeaxantín – pigment, ktorý je nevyhnutný pre funkciu sietnice. Zeaxantín je hlavnou zložkou makuly, teda žltej škvrny, miesta najostrejšieho videnia. V poslednom období je jednou z najčastejších príčin slepoty u ľudí nad 50 rokov práve vekom podmienená degenerácia makuly. Hovorí sa o nej ako o epidémii civilizovaného sveta. Možnou prevenciou je konzumácia pestrej stravy bohatej na antioxidanty a zdravý životný štýl. Podľa tradičnej čínskej medicíny sú oči a pečeň prepojené, pečeň posiela energiu a výživu do očí a podporuje tak ich funkciu. Ľudia, ktorí majú suché a unavené oči, rozmazané videnie, bolesti a pálenie v očiach, môžu mať problémy s pečeňou. V týchto prípadoch čínska medicína odporúča čaj z goji a chryzantém:

Čaj z goji a chryzantémRecept na čaj z goji a chryzantém (zlepšenie zraku)

1 polievková lyžica goji
7 chryzantémových kvetov (dajú sa kúpiť v špecializovaných predajniach)
2 šálky vriacej vody

Ingrediencie premiešame a necháme lúhovať 5 minút. Potom zcedíme a pomaly popíjame. Slúži ako prevencia problémov so zrakom.

Najlepšie je užívať goji bubule denne. Môže to byť v podobe čaju, ako je uvedené vyššie alebo len tak mlsáme samotné sušené bobule. Goji môžeme pridať do jedla podobne ako hrozienka. Dajú sa konzumovať s ovsenými vločkami, v koláčoch, namočené vo vode. V Číne je obľúbená ryžová kaša congee (kondží), do ktorej môžeme pridať aj bobule goji.

congeeRecept na obilninovú kašu congee (kondží) s goji

1 šálka ryže, prosa alebo quinoa
6 šálok vody
1/4 šálky goji

Na veľmi slabom plameni varíme 4 – 6 hodín. Je lepšie použiť viac vody a hovorí sa, že čím dlhšie sa kaša varí, tým je „silnejšia”. Pre chuť môžeme pridať aj 2 – 3 datle. Táto kaša sa dá jesť na raňajky alebo ako ľahká večera, v niektorých krajinách sa podáva ako príloha namiesto ryže (pripravená na slano). Odporúča sa chorým ľuďom ako ľahko stráviteľné jedlo.

Zdroje: about.com. pingminghealth.com, zzz.sk
Obrázky použité v článku spadajú pod licenciu Creative Commons 2.0. Attribution:

  1. Goji plant (presentation image): By daveeza from okanagan, Canada, via Wikimedia Commons
  2. Congee: By Takeaway (Own work), via Wikimedia Commons
  3. Goji and chrysanthemum tea: By avlxyz, via Flickr

Autorka článku: