Publikované

Ešte nepoužívate kokosový olej? Ak chcete vedieť, o čo všetko prichádzate, čítajte ďalej.

Kokosový orech

McGyver medzi rastlinnými olejmi. Aj takto by sme mohli nazvať panenský kokosový olej. Pozrime sa spolu, prečo je tak ospevovaný a výnimočný.

Kokosový olej
Ešte pred tým, ako si kokosový olej našiel svoje miesto aj v gastronómií a začal sa užívať aj vnútorne, bol v našich končinách skôr známy ako kozmetický tovar.

Používal sa a dodnes sa používa na všetky možné kožné problémy, od akné, popálenín od slnka, ako balzam na pery, odličovač make – upu, alebo ako prostriedok proti vysychaniu pokožky hlavy a tvorbe lupín.

Vnútorné užívanie nebolo doporučované, pre vysoký obsah nasýtených mastných kyselín. Následným skúmaním sa prišlo na to, že kokosový olej sa od iných (nezdravých) tukov, líši práve skladbou a zastúpením spomínaných mastných kyselín.

V margarínoch, stužených tukoch, mäse – hlavne jahňacom, hovädzom a bravčovom prevažujú nasýtené mastné kyseliny s dlhým reťazcom. U kokosového oleja sú to nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom a to je podľa vedcov veľký rozdiel. Zásadný problém vychádza z tvrdenia, že ľudské telo nedokáže jednoznačne rozoznať tieto „dlhé“ mastné kyseliny, nedokáže ich rozložiť a dochádza k ich akumulácii v bunkách.

Nadmerná konzumácia nezdravých tukov je spájaná so zvyšovaním zlého (LDL) cholesterolu v krvi a zvyšovaním pravdepodobnosti srdcovo – cievnych ochorení. U kokosového oleja k tomuto javu podľa vedeckých zistení nedochádza. Posledné výskumy poukazujú práve na fakt, že konzumácia kokosového oleja pomáha efektívne zvyšovať hladinu dobrého (HDL) cholesterolu a tým upravuje pomer LDL a HDL v krvi.

kokosove-orechy

Sám som ho počas skúšania nízkosacharidovej diéty jedol vo väčších množstvách (asi 5-6 kg v priebehu 9 mesiacov) a krvný test z tohto obdobia neukázal zvýšené hodnoty cholesterolu v krvi. Určite ho ale bez prísnej úpravy stravy a celkového životného štýlu neodporúčam požívať v takýchto dávkach.

Pojem „dobrý“ a „zlý“ cholesterol je bežne zaužívaný, keď príde reč na túto tému. Rozdelenie cholesterolu na „dobrý“ a „zlý“ môže pôsobiť trošku zavádzajúco. Cholesterol je vždy len jeden. Čo sa líši, sú lipoproteíny, ktorými je cholesterol transportovaný v krvnom riečisku. Týmto otvárame úplne novú tému, vhodnú na samostatný článok a momentálne sa jej podrobnejšie venovať nebudeme.

Pri výbere kokosového oleja treba mať jasno, na čo ho chceme použiť. Na tepelnú úpravu jedál zvolíme rafinovaný olej (je teplotne stabilnejší ako panenský), na studenú kuchyňu, do dezertov a na vonkajšie použitie siahneme skôr po panenskom, za studena lisovanom oleji.

Rafinovaný znesie teplotu až 232°C bez toho, aby sa začal odparovať. Panenský má bod odparovania podstatne nižší, len 177°C a tepelnou úpravou dochádza k znehodnoteniu niektorých jeho zdraviu prospešných vlastností.

Spomedzi mnohých, kladných vlastností panenského kokosového oleja vyberám:

  • Pôsobí protizápalovo, protivírovo a tiež proti kvasinkám a plesniam.
  • Stimuluje metabolizmus.
  • Predstavuje priamy zdroj energie – z tráviaceho traktu ide rovno do pečene, kde sa premieňa na využiteľnú energiu.
  • Podporuje trávenie.
  • Pri pravidelnom užívaní pôsobí na hormonálny systém.
  • Dá sa použiť ako prírodná zubná pasta na bielenie zubov.
  • Poslúži ako opaľovací krém, zvlhčovať pokožky, dokonca ako deodorant.
  • A mnoho iného, stačí trošku pogoogliť 😉

Na záver treba zdôrazniť, že ako so všetkým, tak aj s kokosovým olejom platí, všetko s mierou a rozhodne netreba nič preháňať. Stará, známa pravda sa týka hlavne vnútorného užívania, mazať sa ním môžeme, koľko sa nám ráči.

RECEPT NA SUPERFOOD DEZERT S KOKOSOVÝM OLEJOM – „ŠUHAJDY“ 🙂

Raw šuhajdy s kokosovým olejom

Postup prípravy:

Kokosový olej vložíme do misky a tú vložíme do nádoby s teplou vodou, kým sa olej nerozpustí. Chia semiačka rozdrvíme v mažiari alebo mlynčeku na kávu. Všetky ingrediencie zmiešame, vlejeme do pripravených foriem. Vložíme na 2 hodiny do mrazničky stuhnúť a môžeme podávať.

Verím, že vás článok inšpiroval a chcete sa o spomínanom dare z prírody dozvedieť viac alebo si ho už rovno vyskúšať na vlastnej koži a chuťových bunkách 😉

Zdroje:

Autor: Erik Goldschmidt

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.