Publikované

Recept: Jahodový džem s chia semienkami (raw)

 

Džem sa robí s pridaným pektínom a množstvom cukru. A dlho sa varí.

NIE!

My vám dáme iný recept. Zahusťovadlo (pektín) nahradíme chia semienkami. Majú tú vlastnosť, že vytvárajú gélovitú konzistenciu. To náš jahodový džem krásne zahustí.

Tento džem sa nevarí, jahody treba len rozmixovať. V chladničke vydrží (teoreticky) aj pár dní. Ale je taký dobrý, že ho zaručene zjete skôr!

Jahodový chia džem

INGREDIENCIE

  • 1 kopcovitá šálka jahôd
  • šťava z 1/2 citróna
  • 3 polievkové lyžice sirupu z agáve (BIO, raw), prípadne iného sladidla
  • 5 polievkových lyžíc BIO chia semienok
  • 1/2 vanilkového lusku (voliteľné)

POSTUP

Rozmixujeme jahody, citrónovú šťavu, sirup z agáve a vnútro z vanilkového lusku. Na záver pridáme 5 lyžíc chia semienok a ešte pár sekúnd mixujeme.

Prelejeme do pohára a necháme odstáť v chladničke, najlepšie cez noc.

Z tohto množstva budete mať asi 3/4 šálky džemu. Konzistencia sa môže mierne líšiť podľa toho, ako vodnaté sú jahody.

AKO HO SPAPAŤ

Pravdepodobne ho zjete len tak… alebo si ho dajte na raw sušienky.

Chia semienka

PREČO SÚ CHIA SEMIENKA TAKÉ FAJN

  • spomaľujú trávenie a udržiavajú stabilnú hladinu cukru v krvi
  • obsahujú veľa vlákniny
  • sú bohaté na omega 3 mastné kyseliny (srdce, cievy)
  • majú aj veľmi veľa vápnika a fosforu (kosti, zuby)
  • tiež majú pomerne vysoký obsah bielkovín

Prajeme vám dobrú chuť!

Svetlana

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.