Publikované

Recept: Kokosový chia puding s physalisom

Jeden z najobľúbenejších spôsobov využitia chia semienok je chia puding. Nie je to puding, ako si ho bežne predstavujeme – žiadny BB puding z vášho detstva sa nekoná 🙂

Chia semienka majú totiž tú zvláštnu vlastnosť, že v tekutine nabobtnajú, zahustia ju, vytvoria gélovitú konzistenciu. A preto ten názov puding – skrátka hustý dezert.

V našom recepte použijeme vynikajúce kokosové mlieko Vegalife, ktoré pudingu dodá tú správnu kokosovú chuť. Na ochutenie a dozdobenie použijeme ďalšiu exotickú surovinu – superovocie physalis.

Chia puding s physalisom

INGREDIENCIE

POSTUP

Sušený physalis namočíme cez noc alebo na niekoľko hodín do vody (asi 1 dcl). Prípadnú prebytočnú vody zlejeme a physalis rozmixujeme na kašu.

Do pohára nalejeme kokosové mlieko (pred použitím v plechovke pretrepať). Pridáme chia semiačka, kokosový nektár (príp. iné tekuté sladidlo) a zamiešame. Necháme odstáť v chladničke min. 2 hodiny, prípadne dlhšie.

Keď chia nabobtná a vznikne hustý puding, rozložíme navrch rozmixovaný physalis. Môžeme dozdobiť aj čerstvým physalisom.

Toto množstvo vystačí na jednu veľkú alebo 2 menšie porcie pudingu.

ČO JE PHYSALIS A PREČO JE TO SUPEROVOCIE

Physalis
Čerstvý physalis sa väčšinou v gastronómii používa na zdobenie dezertov. Príroda mu vymyslela veľmi efektný dizajn 🙂 Ale v čínskej medicíne je využívaný ako liek (kašeľ, horúčka, zmiernenie zápalov).

Chutí sladko-kyslo-horko. Len ťažko sa dá k niečomu prirovnať. Možno vzdialene pripomína egreš alebo kiwi.

Je bohatý na bioflavonoidy, vitamín C, vitamín A a vitamíny skupiny B. Obsahuje veľa vlákniny. Napodiv má až 16% bielkovín.

Physalis nájdete aj pod rôznymi inými názvami: po slovensky machovka, po česky mochyně, po anglicky aj golden berry, alebo Inca berry.

Zdá sa vám, že sa physalis podobá na cherry paradajku? Nie je to náhoda. Patria do rovnakej čeľade (rovnako aj goji, ashwagandha, baklažán…)

Máte radi chia semienka alebo physalis? Poznáte nejaký dobrý recept? Podeľte sa oň v komentároch!

Svetlana Durčáková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.