S kakaovými bôbmi sa dá experimentovať. Nemusíte ich použiť iba do sladkých jedál alebo do smoothie.
Vyskúšajte veľmi nezvyčajnú marmeládu. Nenatierajte si ju však na chlieb (môžete skúsiť aj to), ale použite ju ako prílohu, podobne ako sa niekedy používa brusnicový džem, v Anglicku mätová omáčka a v indickej kuchyni chutney (čatní).
Mäsožravci si tak túto marmeládu vychutnajú s mäsom, paštétou. Vegetariáni s tvrdými syrmi. A tip pre vegánov uvádzame nižšie.
Ingrediencie
- 450 g šalotky
- 2 lyžice oleja
- štipka soli
- štipka čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/2 šálky piva
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 2 lyžice sirupu z agáve (nevegáni môžu použiť med)
- 3 PL balzamikového octu
- 8 sušených sliviek bez kôstok, najemno nakrájaných
- 1 kopcovitá lyžica drvených kakaových bôbov
Postup
1. Šalotku nakrájte na tenké polkruhy. Posoľte, okoreňte a na oleji na panvici s hrubým dnom asi 10 minút opražte, až kým je mäkká. Nemá zhnednúť! Miešajte pravidelne, aby sa nepripálila.
2. Pridajte cukor, pivo, agáve (alebo med), balzamikový ocot, slivky a kakaové bôby. Ďalej duste, až kým sa tekutina nevyparí. Cukor spolu so šalotkou skaramelizuje. Opäť miešajte, nesmie sa to s karamelizáciou prehnať.
3. Keď je šalotka pekne nahnedlá (ale nie prihorená), dáme preč z ohňa a preložíme do kompótového pohára alebo misky. V chladničke by mala marmeláda vydržať aj 2 mesiace.
A takto vyzerá výsledok:
Tip na servírovanie pre vegánov – šalotková marmeláda ako príloha k údenému tempehu.
Prajeme vám dobrú chuť 🙂
Tento zaujímavý recept sme našli na stránke Davida Lebovitza.